Restauratie plafondschildering Stadsschouwburg

19 jul 2018

De bekende plafondschildering van Irene Verbeek in de grote zaal van de Stadsschouwburg wordt gerestaureerd. Het gaat vooral om onderhoud van de schildering bij het bewegende gedeelte van de koepel.

Restauratie plafondschildering Stadsschouwburg

Omdat daar meer trilling is, raakt de verf daar sneller beschadigd. Restauratieschilder Lut Gielen brengt een paar dagen in een hoogwerker door om te zorgen dat de schildering in de oorspronkelijke staat voorlopig goed blijft.

In de jaren 80 schilderde Irene Verbeek het plafond. Lut Gielen is door het Groninger Monumentenfonds gevraagd om in samenwerking met Irene Verbeek de restauratie te verzorgen. Het Groninger Monumentenfonds maakt zich sterk voor het behoud en herstel van cultuur erfgoed van stad en ommeland. Dankzij giften van aandeelhouders voert het GMF dit soort projecten uit. “Zo’n prachtige plafondschildering moet behouden blijven voor volgende generaties. Er zijn in Groningen vele prachtige panden met unieke karakteristieken die Groningen kleuren. GMF ziet het als haar taak om dit te bewaken en bewaren”, aldus directeur van Osnabrugge.